Reproducerea barberryului

Barberry este un arbust ornamental spinos, care este adesea folosit ca decor în grădini, parcuri orașe și piețe. Pe lângă calitățile lor decorative, frunzele și rădăcinile plantei au proprietăți medicinale, iar fructele strălucitoare, albe, servesc ca un condiment culinar și ingredient la prepararea pilafului, a diverselor preparate din carne, compoturi, dulciuri, gemuri și sosuri..

Dacă doriți să vă decorați complotul personal - nu ezitați să plantați tufișurile unui chiureș frumos. Aproape tot anul, planta va încânta ochiul cu frunze colorate, flori și fructe de pădure strălucitoare..

Cum se reproduce barberry

Barberry este o plantă picuroasă, se poate dezvolta în aproape orice sol, nu se teme de înghețurile severe și de soarele cald. Singura condiție pentru aterizare care trebuie respectată este alegerea unui scaun. Planta nu tolerează zonele umbroase și prea umede.

Cât despre întrebarea modului de a propaga barberry, atunci există trei opțiuni: butași, semințe sau împărțirea tufei.cum se propaga barberry

Propagarea barberryului prin butași

Unul dintre soiurile populare ale plantei este barberul tunberg, propagarea prin butași a acestei specii este cea mai solicitată metodă de cultivare.

Cum se propaga barberry prin butași:

 1. La începutul verii, tăiați din arbustii puternici și sănătoși, ridicând o parte din lăstarii anuali. Tăia superioară poate fi dreaptă, dar cea inferioară este oblică. Lungimea butașilor 12-15 cm, diametrul aproximativ 5 mm.
 2. Îndepărtați frunzele din partea inferioară a tăieturii.
 3. Tratează cu un stimulent de creștere, altfel butașii vor crește foarte mult timp și încet.
 4. Plasați viitoarele răsaduri într-un amestec de turbă și nisip (3: 1) la o adâncime de aproximativ 1,5-2 cm.
 5. Acoperiți butașii cu folie. Deschideți o seră improvizată de mai multe ori pe zi pentru aerisirea, pulverizarea plantelor și slăbirea periodică a solului.
 6. După înrădăcinare (după 25-30 de zile), începeți să întăriți răsadurile, îndepărtând filmul, la început pentru câteva ore, și apoi zilnic crescând timpul de întărire.
 7. Începând cu luna august, răsadurile sunt lăsate în aer liber tot ceasul. Plantele suprasolicitate sunt transplantate primăvara în locuri selectate din grădină.

Propagarea berbecului prin butași toamnaGrădinarii cu experiență cred că acest tip de reproducere dă cele mai bune rezultate..

Tăierile de mure în toamnă se efectuează în octombrie-noiembrie, înainte de primul îngheț. Tăierile (15-20 cm) sunt tăiate din ramurile lemnoase care cresc pe tufiș timp de cel puțin 2 ani. Sunt îngropate într-un șanț de pământ și acoperite cu frunze căzute, ramuri de pin sau molid. Puteți să le depozitați și în pivniță îngropând aproape complet butașii în nisip umed, deoarece în timpul iernii viitoarele germinate nu pot fi lăsate să se usuce.

Primăvara, butașii sunt transplantați în pământ, lăsând la suprafață doar doi muguri. Până la sfârșitul verii, răsadurile ar trebui să dea 2-3 lăstari, după care pot fi transplantate. Principala condiție pentru germinarea cu succes a butașilor este menținerea constantă a umidității solului.

propagarea berbecului prin butași

Cum să crească barberry din semințe

Această opțiune de creștere este cea mai dificilă, necesită timp și efort..

Pentru înmulțirea prin semințe este necesar:

 1. Îndepărtați semințele din murele coapte chiar înainte de plantare.
 2. Aranjați un pat mic în zona selectată, cu caneluri superficiale, situate la fiecare 10-15 cm unul de celălalt. Apă și răspândește semințele în ele.
 3. Timpul de plantare este octombrie. Adâncimea marcajului este de 1-1,5 cm, distanța dintre semințe este de 6-7 cm.
 4. Se presară cu pământ și se tamponează ușor. Acoperiți cu frunze căzute, fân sau ramuri de conifere.
 5. Deschide paturile primăvara. Așteptați lăstarii. Apă periodic și protejează-te de buruieni.

Adauga un comentariu


Vezi rețete similare

» » Reproducerea barberryului