Herbariu de frunze - cum se usucă corect frunzele pentru un erbariu

Cum se usucă frunzele

Toamna ne oferă întotdeauna mult material natural pentru întruchiparea unei varietăți de idei creative. Frunzele de toate tipurile și culorile pot deveni baza pentru crearea unui erbariu, panouri cu flori uscate sau diverse tablouri. Pentru a păstra darurile naturii în forma lor inițială, trebuie să poți usca corect frunzele. Dacă observi toate subtilitățile acestui proces, atunci nu își vor pierde culorile și forma strălucitoare..

ingrediente: frunze
Ora pentru marcaj: Vară, Toamna

Frunzele umede colectate pot deveni maronii după uscare. Această regulă nu se aplică colecției de mușchi și licheni. Trebuie colectate după ploaie..

Când colectați frunze căzute, asigurați-vă că acordați atenție următoarelor puncte:

  • frunzele ar trebui să fie proaspete, căzute recent din copac;
  • frunza trebuie să fie plată, nu ondulată de la bătrânețe;
  • în aparență, planta trebuie să fie curată, fără deteriorare și urme de putregai;
  • tulpinile de frunze trebuie să fie proaspete și să nu fie ondulate.

După colectare, trebuie să începeți imediat uscarea.

Cum se usucă frunzele

Metode de uscare a frunzelor pentru erbariu

Mod natural de uscare

Dacă frunzișul colectat va fi folosit pentru a face ghirlande și alte meșteșuguri care implică un aspect tridimensional al unei plante, atunci îl puteți usca pe o foaie de hârtie. Pentru a face acest lucru, frunzele sunt așezate într-un strat pe pergament și lăsate într-un loc uscat și întunecat. După câteva zile, frunzele vor începe să se usuce și să se onduleze în forme grațioase. Cu această metodă de uscare, culoarea frunzelor se va schimba. Va deveni plictisitor și decolorat, dar această situație poate fi corectată cu ușurință cu o cutie de vopsea strălucitoare..

Cum se usucă frunzele

In carteUscarea plantelor într-o carte este cel mai simplu și familiar. Pentru aceasta, frunzele sunt inserate între paginile cărții, nu se suprapun. Cartea este închisă și o încărcătură este plasată deasupra ei. Pentru a proteja suprafața paginilor de umiditatea generată de frunze, așezați între ele foi de hârtie perforate sau șervețele de hârtie.

Cum se usucă frunzele

Sub presă

Această metodă este considerată profesională, deoarece implică utilizarea unui dispozitiv special - o presă pentru uscarea plantelor. Utilizarea unui astfel de echipament vă permite să păstrați la maxim structura plantei, forma și textura acesteia..

Cum se usucă frunzele

O presă de plante este destul de costisitoare, așa că puteți căuta alternative pentru a usca frunzele acasă. De exemplu, o presă făcută din cărți și foi de hârtie va face acest lucru. Plantele sunt așezate într-un strat pe o foaie de pergament și acoperite cu o altă foaie deasupra. În aceste scopuri, puteți utiliza ziare vechi obișnuite. Acum trebuie să puneți o sarcină pe piesa de lucru, de exemplu, cărți.Plantele se vor usca sub o astfel de presă timp de 2 - 3 săptămâni..

Cu un fier

Se poate spune că este o metodă expresă. Vă permite să uscați frunzele într-un timp record, menținând în același timp culoarea lor naturală..

Frunzele colectate sunt așezate pe hârtie, încercând să le aranjezi astfel încât să nu se atingă. Acoperiți partea superioară cu un alt strat de hârtie și începeți să călcați plantele pe o putere de fier mediu. Procedura de uscare durează doar câteva minute. Este foarte important să opriți funcția aburului înainte de călcare.!

Cum se usucă frunzele

Dezavantajul acestei metode este că frunzele, uscate cu un fier, devin subțiri și fragile, ceea ce nu le permite să fie păstrate mult timp..

Galina Pchelka în videoclipul ei va vorbi despre cum să se usuce frunzele instantaneu

Pentru a păstra erbariul cât mai mult timp, frunzele pot fi „sigilate” în ceară. Pentru această metodă, pe lângă fier, veți avea nevoie și de hârtie cerată. Pentru a nu colora tabla de călcat cu ceară, mai întâi puneți o foaie de hârtie simplă. Apoi este așezată pe ea o frunză cerată, iar pe ea există deja plante care trebuie uscate. Deasupra, se păstrează succesiunea straturilor: hârtia de ceară este așezată pe frunziș, iar hârtia obișnuită este așezată pe ea. În loc de foi de hârtie, puteți utiliza o cârpă moale, care, de asemenea, conduce bine căldura..

Trebuie să călcați acest „sandwich” la puterea maximă timp de 3 - 5 minute. Pentru ca ceara să adere uniform la plantă, structura trebuie să fie întoarsă și călcată pe ambele părți. După ce hârtia cerată s-a fixat ferm de miere însăși, fierul poate fi oprit. Foile de hârtie răcite sunt tăiate cu grijă de-a lungul conturului plantei, lăsând câțiva milimetri de margine. Apoi, hârtia este îndepărtată și foaia uscată este laminată într-un strat subțire de ceară.

Marina Khvalyova în videoclipul ei va vorbi despre cum să pregătești în mod corespunzător florile uscate și să usuci herbariul în diferite moduri

Cum se păstrează frunzele uscate

Camera de depozitare a frunzelor de erbariu ar trebui să fie întunecată și uscată. Temperatura de depozitare nu contează. Aerul din apartamente pe timp de iarnă este adesea uscat, ceea ce poate avea un efect rău asupra materialului colectat, astfel încât un balcon vitrat sau loggia poate fi un loc de depozitare excelent.

Cele mai bune containere de depozitare sunt cutii de carton spațioase care împiedică piesele de lucru să le rupă și să le protejeze de lumina soarelui.

Cum se usucă frunzele


Vezi rețete similare

» » Herbariu de frunze - cum se usucă corect frunzele pentru un erbariu